Priprava originalne Pohorske šunke

Play Video

Priprava ORIGINALNE Pohorske šunke je skrajno enostavna.

Potrebuješ:

  • Lonec
  • Vodo
  • Šunko

Postopek:

  1. Šunko daj v lonec in jo prelij s toliko hladne vode, da je gladina vode vsaj 3cm nad šunko.
  2. Zakuri in ko voda zavre zmanjšaj ogenj tako, da bo šunka čisto rahlo vrela.
  3. Čas kuhanja – kolko kil, tolko ur. Se pravi, 1kg težko šunko kuhaš 1uro, 2kg težko šunko kuhaš 2 uri. (Ne sekiraj se preveč za par minut gor ali dol)
  4. Ko je šunka kuhana, vgasni ogenj in jo, če le čas dopušča, pusti, da se ohladi v vodi. Ponovno – kuhaš šunko ne raketo. Lahko jo hladiš 1 uro, 3 ure, lahko jo tudi skuhaš zvečer, jo do jutra kar pustiš v vodi in boš prišparal čas, pa še zjutraj boš lahko takoj vgriznil v šunko, da dobiš nujno potrebno moč, ki te bo ponesla čez dan.
  5. Pohorska šunka je zmerno soljena (ker smisel šunke ni ljudi spravit na rob dehidracije), če pa želiš še manj slano šunko, sledi točkama 1. ter 2. in ko voda zavre, daj šunko ven, jo prekrij z aluminijasto folijo, odlij vodo ter jo menjaj s svežo vodo, ki jo ponovno spraviš do rahlega vrenja, daš šunko nazaj noter ter kuhaš dalje od postopka 3. naprej. 

Šunka je najbolj okusna in sočna še topla, a tudi hladna je odlična. Pojej jo z nekaj svežega domačega kruha in hrena, daj jo v joto, nareži si jo v sendvič ali pa iz nje speči božansko pizzo. Vse je na tebi, zato bodi kreativen, najbolj pomembno pa je to, da ti bo čimbolj teknila. Pa dober tek želim!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NA VOLJO V VSEH TRGOVINAH SPAR PO SLOVENIJI